متن کامل خبر


 
عظمت حماسه عاشورا و ضرورت تحریف‌شناسی آن

خلاصه خبر: اگر این حماسه عظیم و بی نظیر است و دارای ابعاد گوناگونی می باشد مسلماً می تواند مورد تحریف دوست و دشمن نیز واقع شود .

مراسم سوگواری سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(علیه السلام) با فرارسیدن محرم‌الحرام از شب اول در مسجد دانشگاه تربیت‌مدرس برقرار شد. مراسم مذکور در شب های نهم تا یازدهم محرم با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین دکتر فلاح رفیع و مداحی و روضه خوانی حاج علی اکبر زینلی ادامه یافت.

                         

محور سخنان حجت‌الاسلام فلاح‌رفیع در این سه شب آسیب‌شناسی حماسه عاشورا بود. ایشان ضمن تبیین عظمت حماسه عاشورا و ابعاد گسترده آن و نیز علت ماندگاری این پدیده بی‌نظیر، به ضرورت توجه به تحریف ها و آسیب شناسی این حماسه عظیم اشاره کردند و گفتند : اگر این حماسه عظیم و بی نظیر است و دارای ابعاد گوناگونی می باشد مسلماً می تواند مورد تحریف دوست و دشمن نیز واقع شود .

وی ضمن تقسیم بندی تحریف به برون مذهبی و درون مذهبی و توضیح این دو به بیان تحریف های درون مذهبی که از سوی باورمندان عاشورا ممکن است عارض بر این پدیده و حماسه بزرگ گردد اشاره کردند و سپس به بیان تاریخچه تحریف‌شناسی پرداختند و گفتند: در این زمینه آثار زیادی تألیف نشده است ولی آنچه داریم نوعاً تألیفات خوب و عالمانه‌ای است.

استاد فلسفه دانشگاه تربیت مدرس در بخش دیگری از سخنان خود به شرح و توضیح تحریف‌های درون مذهبی اشاره کردند و پس از ذکر رویکردهای سه‌گانه به عاشورا تحریف‌ها را مختص به دو رویکرد از رویکردهای سه‌گانه دانستند.

رویکرد روشنفکرانه و تجددمآبانه یکی از رویکردها به حماسه عاشوراست که همه‌ی این حماسه عظیم را در ظلم‌ستیزی و عدالت‌طلبی می‌بیند و جنبه‌های معرفتی، اخلاقی و فضیلت‌هایی چون گریه و اشک و عزاداری را یا نادیده می‌گیرد و یا به حاشیه می‌برد. از آن سوی دیگر رویکرد عوامانه صرفاً به فضیلت‌های اشک و گریه التفات می‌کند و با افراط در این زمینه، حاضر است از روایات جعلی و اخبار و حکایات بی‌پایه هم استقبال کند.

مسئول نهاد رهبری دانشگاه تربیت‌مدرس سپس با رد این دو رویکرد و بیان نواقص آن به طرح رویکرد سوم که همان رویکرد واقع‌بینانه است، پرداختند و در این زمینه شاخصه‌های این رویکرد را برشمردند با تبیین و توضیح آن بحث را در شب‌های دهم و یازدهم ادامه دادند.

لازم به ذکر است پس از پایان سخنرانی، مراسم عزاداری و سینه‌زنی تا پاسی از شب در مسجد دانشگاه ادامه داشت و در پایان نیز عزاداران بر سر سفره اطعام اباعبدالله(علیه السلام) پذیرایی می‌شدند.

                  

                 


20 شهریور 1398 / تعداد نمایش : 934