متن کامل خبر


 
دانشگاه تربیت مدرس یکی از دانشگاههای فعال در پروژه های ایمپلنت مغزی

خلاصه خبر: بنا به اعلام ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی معاونت علمی‌وفناوری ریاست‌جمهوری، دانشگاه تربیت مدرس یکی از دانشگاههای فعال در حوزه‌های مرتبط با ایمپلنت‌های مغزی است که در پروژه های این ستاد مشارکت دارد.

بنا به اعلام ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی معاونت علمی‌وفناوری ریاست‌جمهوری، دانشگاه تربیت مدرس یکی از دانشگاههای فعال در حوزه‌های مرتبط با ایمپلنت‌های مغزی است که در پروژه های این ستاد مشارکت دارد.
سیستم‌های ایمپلنت مغزی وظیفه ثبت سیگنال‌های عصبی و یا تحریک سلول‌های عصبی را بر عهده دارند؛ از این رو این سیستم‌ها از بخش‌های مختلفی تشکیل شده‌اند که در حالت ثبت سیگنال‌های عصبی، الکترودهای طراحی‌شده پس از برداشته شدن قسمت مشخصی از استخوان جمجمه، در تماس با سطح مغز و یا در عمق‌های کم یا زیاد آن قرار گرفته و با دریافت سیگنال‌های مغزی و ارسال آنها به صورت بی‌سیم به محیط بیرون، امکان پردازش سیگنال‌های دریافتی و استخراج اطلاعات مورد نیاز از آن‌ها را فراهم می‌کنند.از این سیستم‌ها می‌توان در حوزه‌های مختلف پزشکی، توانبخشی، بازتوانی و نظامی استفاده کرد.
محمد حسین مقامی معاون کارگروه ایمپلنت‌های مغزی ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی در گفتگویی، تشویق محققان برای فعالیت در حوزه پژوهشی ایمپلنت‌های مغزی را از فعالیت‌های کارگروه ایمپلنت ستاد علوم شناختی ذکر کرد و اظهار داشت: برای رسیدن به این مهم، در بهمن ماه سال 1393 اقدام به تشکیل یک کمیته علمی متشکل از اساتید شاخص و فعال در این حوزه کردیم که پس از تشکیل آن حدود 15 جلسه، RFPهای متعدد (درخواست ارائه پروپوزال از طرف متخصصان) در 10 عنوان که برای تکمیل یک ایمپلنت مغزی نیاز است، آماده شد.
وی شناسایی دانشگاه‌های معتبر فعال در این حوزه را از دیگر اقدامات این ستاد عنوان کرد و یادآور شد: با بررسی‌های دقیق مشخص شد که 22 دانشگاه و حدود 120 عضو هیات علمی مشغول فعالیت‌های مرتبط با این حوزه و یا مستعد همکاری هستند. بنابراین به این دانشگاه‌ها و اعضای هیات علمی آن‌ها، بعلاوه به متخصصین سایر حوزه‌ها که امکان مهاجرت به حوزه ایمپلنت‌های مغزی را داشتند، اطلاع رسانی‌های لازم انجام شد و RFPهای مدنظر در طی 3 فراخوان عمومی در وب‌سایت ستاد به علاقه‌مندان فعالیت در این حوزه معرفی شد.
مقامی با بیان اینکه بر این اساس، 27 پروپوزال از 12 دانشگاه مختلف به این کارگروه ارسال شد، خاطرنشان کرد: با بررسی و داوری‌های تخصصی دقیق انجام شده توسط افراد شاخص در این حوزه، تعداد 10 پروپوزال برای حمایت تصویب شد و پژوهشگرانی از دانشگاه‌های مختلف کشور همچون تربیت مدرس، صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر، صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، علم و صنعت ایران، فردوسی مشهد و صنعتی سهند تبریز مورد حمایت قرار گرفتند.
معاون کارگروه ایمپلنت‌های مغزی ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی افزود: بر این اساس متخصصان مختلفی از رشته‌های مهندسی برق (گرایش‌های مختلف)، مهندسی پزشکی، بیولوژی، فیزیولوژی، مهندسی مکانیک، مهندسی شیمی، مهندسی پلیمر و علوم اعصاب در پروژه‌های مصوب همکاری دارند و در مجموع، بیش از 50 متخصص به طور مستقیم در این پروژه‌ها شاغل هستند که از این میان 17 نفر آنها عضو هیات علمی دانشگاه‌های مختلف کشور هستند.
به گفته وی تاکنون 25 درصد هزینه‌های مربوط به این پروژه‌ها از طرف ستاد به دانشگاه‌ها پرداخت شده است و مابقی پرداخت‌ها نیز با بررسی گزارش‌های ارسالی از طرف مجریان و تایید ناظران پرداخت خواهد شد.
مقامی همچنین عنوان کرد: در نهایت با پایان این پروژه‌های مصوب و با توجه به رویکرد مورد نظر ستاد علوم شناختی، شرایط طراحی چند گونه از سیستم‌های ایمپلنت مغزی در کشور فراهم خواهد بود که این امر برای اولین بار در کشور و به صورت پژوهش همگرا و توسط افراد متخصص از رشته‌های علمی مختلف انجام می‌شود.
وی با بیان اینکه ایران 0.6 درصد از تولید علم این حوزه را به خود اختصاص داده است، تصریح کرد: بر اساس آمار موجود، کشور ما جزء 25 کشور اول فعال در حوزه ایمپلنت‌های مغزی است که انتظار می‌رود با حمایت‌های انجام شده از طرف ستاد علوم شناختی، رشد قابل قبولی در این حوزه و در طی سال‌های آینده در کشور مشاهده شود.


7 تیر 1396 / تعداد نمایش : 2720