متن کامل خبر


 
کمپین "همراه باش تا هم راه شوند" با هدف کمک به راه رفتن بیماران کم توان راه اندازی شد

خلاصه خبر: دکتر سجاد ازگلی مجری طرح ربات توانبخشی اکسوپد، از راه اندازی کمپین "همراه باش تا هم راه شوند" به منظور جذب کمکهای مردمی برای تهیه ربات و بازگرداندن نعمت راه رفتن به بیماران کم‌توان و ناتوان در استفاده از اندامهای پایین تنه خبر داد.

دکتر سجاد ازگلی مجری طرح ربات توانبخشی اکسوپد، از راه اندازی کمپین "همراه باش تا هم راه شوند" به منظور جذب کمکهای مردمی برای تهیه ربات و بازگرداندن نعمت راه رفتن به بیماران کم‌توان و ناتوان در استفاده از اندامهای پایین تنه خبر داد.
ربات اسکلت بیرونی اکسوپد «Exoped Robotic Exoskeleton» یک ربات توانبخشی ویژه راه رفتن افراد دچار کم‌توانی و ناتوانی در استفاده از اندامهای پایین تنه است. این ربات با همکاری پژوهشگران دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه صنعتی شریف برای کمک به راه رفتن بیماران آسیب نخاعی، ام اس و کسانی که دچار تغییر فرم عضلات پایین تنه نشده باشند طراحی و ساخته شده است.
دکتر سجاد ازگلی مدیر گروه کنترل دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه و مجری طرح در خصوص ویژگی های ربات اکسوپد گفت: ربات اکسوپد به کاربر در راه رفتن، نشستن و برخاستن کمک می‌کند و می‌تواند به عنوان جایگزین ویلچر استفاده شود. افرادی که دچار فلج پایین تنه (paraplegia) هستند و همچنین افراد دچار ضعف عضلانی و یا اختلال حرکتی در ناحیه پایین تنه می‌توانند از ربات اسکلت بیرونی اکسوپد استفاده کنند.

کمپین

وی افزود: ربات اسکلت بیرونی اکسوپد در قالب دو نسخه ارائه می‌شود: نسخه درمانگاهی و نسخه شخصی. در نسخۀ درمانگاهی، کاربر زیر نظر پزشک یا کارشناس توانبخشی از دستگاه استفاده می‌کند. نسخۀ درمانگاهی می‌تواند در آزمایشگاههای علوم اعصاب، مراکز تحقیقاتی، توانبخشی، کاردرمانی و ارتوپدی فنی مورد استفاده قرار گیرد. هدف در نمونۀ کلینیکی، توانبخشی کاربر و جلوگیری از بروز مشکلات ثانویه ناشی از نشستن دائمی است.در نسخۀ شخصی، ربات به همراه عصا، باتری های قابل شارژ و رایانۀ کنترل کنندۀ داخلی ارائه می‌شود و کاربر می‌تواند از آن در منزل و بیرون از خانه آزادانه استفاده کند. در نمونۀ شخصی کاربر قادر به نشستن برخاستن و راه رفتن در زمین هموار بدون نیاز به کمک و همراه است.
دکتر ازگلی به اثرات مثبت استفاده از این ربات بر زندگی و جسم و روح بیماران اشاره و تشریح کرد: بازگرداندن توانایی راه رفتن به افراد کم‌توان و ناتوان پایین تنه بیش از هر چیز بر روحیه، اعتماد به نفس و امید آنان به زندگی اثر دارد. افزون بر این امکان ایستادن، نشستن و راه رفتن کاربران به آنان استقلال بیشتری در زندگی می‌دهد. همچنین تحرک بیشتر موجب بهبود وضعیت فیزیکی از جمله بهبود گردش خون، تنظیم فشار خون، بهبود تنفس، جلوگیری از مشکلات گوارشی و کلیوی، زخم بستر، دردهای مزمن و تضعیف ماهیچه‌ها می‌شود. از اکسوپد می‌توان برای توانبخشی افرادی که دچار اختلال در الگوی راه رفتن هستند استفاده کرد.
وی در خصوص فناوری به کار رفته در این ربات و مورد مشابه خارجی آن گفت: فناوری اسکلت های بیرونی به عنوان یکی از فناوریهای پیشرفته و به‌روز رباتیک در دنیا شناخته می‌شود و تاکنون شرکت های معدودی تنها در کشورهای آمریکا، ژاپن و رژیم صهیونیستی موفق به تجاری سازی آن شده‌اند. شرکت ایرانی دانش بنیان پداسیس متشکل از اعضای هیئت علمی، پژوهشگران و مهندسانی با سابقۀ عملی در حوزه سیستم های رباتیک کمک حرکتی و توان بخشی (مورد استفادۀ بیماران، سالمندان و افراد کم‌توان) موفق به ساخت ربات اسکلت بیرونی پایین تنه اکسوپد (Exoped) برای راه رفتن بیماران فلج پا شده است. قیمت تمام شده این محصول در مقایسه با مشابه خارجی کمتر از یک سوم است.
مدیر گروه کنترل دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه در تشریح نحوه عملکرد این ربات اظهار داشت: اکسوپد یک ربات اسکلت بیرونی پایین تنه می باشد که قادر است وزن بیمار را تحمل کرده و به زمین انتقال دهد. این ربات بر روی لباس های کاربر پوشیده می‌شود. اکسوپد از چهار موتور الکتریکی پر قدرت در مفاصل لگن و زانو بهره می‌برد که قادرند پاهای بیمار را با الگوهای حرکتی گوناگون و سرعت های مختلف حرکت دهند. بدین ترتیب کاربر قادر است بدون نیاز به صرف انرژی چندانی به کمک اکسوپد راه برود. البته برای حفظ تعادل باید از دستها کمک بگیرد و لذا لازم است دست بیمار کاملا سالم باشد.
ازگلی به مزیت استفاده از این سامانه نسبت به راه رفتن با واکر یا سایر تجهیزات موجود اشاره کرد و افزود: بیمار پاراپلژیک با واکر نمی تواند راه برود اما با اورتز می‌تواند این کار را انجام دهد. در راه رفتن با اورتز فشار زیادی به کتف و دست ها وارد می‌شود، تا جایی که برای برخی از بیماران غیر قابل اجراست. این در حالی است که در اکسوپد نیاز به فعالیت بیش از حد دستها نیست و راه رفتن با زحمت کمتر و برای قشر وسیع تری از بیماران فراهم است. افزون بر این، بیمار باید اورتز را در حالت ایستاده بپوشد که نسبتاً فرایند سختی است. این در حالی است که بیمار اکسوپد را در حالت نشسته می‌پوشد و به کمک ربات می‌ایستد.

کمپین

وی در پاسخ به این سوال که ساخت نمونه اولیه چقدر هزینه و زمان را به خود اختصاص داده است، گفت: یک تیم ده نفره (متشکل از کارشناسان و سرپرستان) به مدت دو سال این پروژه را به انجام رسانده و هزینه انجام آن ده میلیارد ریال بوده است.
دکتر ازگلی ادامه داد: با بودجه ای در حدود 2 میلیارد تومان می توان این روبات و نمونه ی شخصی آن را به تولید رساند.
عضو هیأت علمی دانشگاه در خصوص نیاز مراکز توانبخشی به این ربات تصریح کرد: این محصول برای بیماران پاراپلژیک(فلج پا)، رویای راه رفتن دوباره را تعبیر می کند و علاوه بر تاثیر مثبت روحی روانی در ایجاد استقلال و بازگشت به جامعه، عوارض منفی نشستن دائم روی ویلچر، نظیر مشکلات گوارشی، کلیه و مجاری ادرار، زخم بستر، پوکی استخوان و.... را کاهش می دهد.
دکتر ازگلی در ادامه به راه اندازی کمپین ' همراه باش تا هم راه شوند' اشاره کرد و افزود: این کمپین از یک هفته پیش و توسط دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی ایران به منظور جذب کمکهای مردمی خیرین برای تهیه ربات توان بخشی" اکسوپد" و با کمک "فاندوران" راه اندازی شده است. با عضویت در این کمپین به سادگی با انتخاب گزینه " حمایت می کنم" می توان به اندازه توان در این امر مهم مشارکت کرد و به این ترتیب نعمت راه رفتن را به افراد ناتوان هدیه داد.

لینک کمپین :http://www.fundorun.com/campaign/fundi6-1481700579/438


6 دی 1395 / تعداد نمایش : 4398